شبکه کامپیوتری چیست؟

شبکه کامپیوتری چیست؟

شبکه کامپیوتری چیست؟

اگر بخواهیم به بیانی ساده شبکه کامپیوتری را بازگو کنیم، آن را اینگونه شرح می‌دهیم؛ زمانی که دو یا چندین سیستم کامپیوتری طوری به یکدیگر متصل شوند که بتوانند با هم ارتباط گرفته، و منابع‌شان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند یعنی کامپیوترهای ما با هم تشکیل یک شبکه را داده‌اند و ما یک شبکه کامپیوتری داریم.

به بیانی دیگر، یک شبکه کامپیوتری، شامل گروهی از سیستم‌های کامپیوتری و دیگر تجهیزات سخت افزاری کامپیوتری می‌باشد که از طریق کانال‌های ارتباطی به یکدیگر متصل می‌شوند تا ارتباطات و اشتراک‌گذاری منابع اطلاعاتی را در بین طیف وسیعی از کاربران ایجاد کنند.

یک شبکه کامپیوتری ارتباطات بین افراد را تسهیل می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد تا به شکل مؤثر و راحت‌تری از طریق راهکارهای متعددی با یکدیگر در ارتباط باشند. مانند سرویس‌های ایمیل، پیام رسان، چت آنلاین، تلفن، ارتباطات تصویری و ویدئو کنفرانس.

هدف از ایجاد شبکه کامپیوتری

  • استفاده مشترک از منابع و ارتباط تجهیزات آی‌تی با یکدیگر (اطلاعات- سخت افزارها- نرم افزارها)
  • تبادل سریع‌تر اطلاعات
  • به‌روز بودن اطلاعات
  • مدیریت و پشتیبانی مرکزی
  • قابلیت اطمینان

 

چه کسانی به شبکه نیازمندند؟

در صورتی که محل کار شما مجهز به بیش از یک کامپیوتر است، نصب و راه‌اندازی شبکه کامپیوتری در روند کاری شما بسیار موثر است. امروزه وجود شبکه کامپیوتری و اینترنت برای هر شرکت ضروری است، بنابراین هدف اصلی از نصب و راه‌اندازی شبکه برقراری ارتباط سیستم‌ها با یکدیگر، هزینه پایین در خرید تجهیزات سخت افزاری و مدیریت بهتر است.

شرکت شبکه پردازان فراامن با بهره‌گیری از تکنسین‌های حرفه‌ای و با تجربه در حوزه پشتیبانی شبکه و همچنین استفاده از بهترین تجهیزات شبکه آماده خدمت رسانی به شرکت‌ها و سازمان‌ها است.

ویژگی‌های شبکه

شبکه‌های کامپیوتری ممکن است شاخه‌ای از مهندسی برق، مهندسی الکترونیک، ارتباطات راه دور، علوم رایانه، فناوری اطلاعات و یا مهندسی کامپیوتر باشند. چرا که بر اساس علوم نظری و عملی این رشته‌ها پایه‌ریزی شده است.

یک شبکه این امکان را می‌دهد تا بتوانیم انواع اطلاعات و فایل‌ها را با فرمت‌های مختلف و اسناد گوناگون، برای دیگر سیستم‌ها و کاربران در شبکه، با ایجاد سطح دسترسی برای هر فرد یا سیستم به اشتراک بگذاریم.

در شبکه‌های کامپیوتری ممکن است هکرهای امنیتی، با اهداف سودجویانه به سیستم‌های کامپیوتری موجود در شبکه نفوذ کرده و ویروس‌ها و کرم‌های کامپیوتری را در شبکه منتشر کنند و یا با حملات مختلف مانع از سرویس‌دهی تجهیزات و سرورها در شبکه گردند.

فناوری شبکه‌های کامپیوتری به قدری گسترده شده است که در تمامی مکان‌های تجاری و غیرتجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. تقریباً مکانی وجود ندارد که از شبکه‌های کامپیوتری در آن استفاده نشده باشد. شرکت‌ها، مؤسسات، سازمان‎ها، فروشگاه‌ها، کارگاه‌ها، مراکز صنعتی، درمانی، آموزشی و بسیاری دیگر. این فناوری بسیار تخصصی و پیشرفته می‌باشد و دانش آن روز به روز در حال پیشرفت و توسعه می‌باشد.

آن‌چه که گفته شد تعریف پایه از مفهوم شبکه کامپیوتری است. برای درک درست و آشنایی بیشتر با شبکه‌های کامپیوتری، مطالعه در تمامی جنبه‌های آن از جمله استانداردهای شبکه، پروتکل‌ها، هم‌بندی یا توپولوژی شبکه، تجهیزات شبکه، نحوه اتصالات و بسیاری دیگر از موارد، ضروری می‌باشد. در مطالب بعدی به تعریف و بررسی دقیق‌تر هر یک از این موارد می‌پردازیم.

شبکه خود را به ما بسپارید
جهت مشاوره رایگان و دریافت خدمات پشتیبانی شبکه و سخت افزار و اطلاع از تعرفه زیرساخت شبکه با ما تماس بگیرید.

انواع شبکه‌های کامپیوتری:

یکی از راه های دسته بندی شبکه های کامپیوتری این است که آن ها را بر اساس مقیاس و یا دامنه آن ها دسته بندی کنیم. صنعت شبکه تقریباً به هر نوع طراحی، به عنوان نوعی شبکه منطقی اشاره دارد. انواع متداول شبکه های منطقه ای شامل موارد زیر هستند:

انواع شبکه های کامپیوتری انواع شبکه های کامپیوتری
انواع شبکه‌های کامپیوتری
  1. شبکه محلی (LAN: Local Area Network )
  2. شبکه شهری ( MAN: Metropolitan Area Network )
  3. شبکه گسترده ( WAN: Wide Area Network )
  4. شبکه بی‌سیم ( WLAN: Wireless Local Area Network )
  5. شبکه ذخیره سازی (SAN: Storage Area Network, System Area Network, Server Area Network, or sometimes Small Area Network )
  6. شبکه دانشگاهی (CAN: Campus Area Network, Controller Area Network, or sometimes Cluster Area Network )
  7. شبکه های شخصی ( PAN: Personal Area Network )

 

هر یک از این شبکه ها، تعریف و خصوصیات خاص خود را دارد که شما با توجه به محیطی که می خواهید در آن شبکه راه اندازی کنید، باید آن را انتخاب کنید.
LAN و WAN، MAN سه مدل از شبکه های قدیمی و پراستفاده هستند، در حالی که اکثر شبکه های دیگر با پیشرفت تکنولوژی یکی پس از دیگری پدید آمدند.

LAN: شبکه محلی

LAN مخفف عبارت Local Area Network است. LAN، شبکه ای است که کامپیوتر ها را در محدوده ای کوچک تر مانند مدارس، آموزشگاه ها، ادارات و … به یکدیگر متصل میکند. این نوع ارتباط بسیار امن است و برای انتقال داده ها بین کامپیوتر ها، اسکنرها، چاپگر ها و … بسیار مناسب است. کاهش هزینه در خرید سخت افزار یکی از مزایا این نوع شبکه است.

در شبکه های لن، سیستم ها با فاصله های نسبتا کمی در کنار هم قرار گرفته اند و تشکیل شبکه محلی داده اند. یک ساختمان اداری، مدرسه یا خانه معمولاً دارای یک شبکه محلی است، اما بعضی اوقات یک ساختمان شامل چند شبکه کوچک LAN (شاید یک اتاق و در هر اتاق) باشد و گهگاهی یک شبکه محلی از گروه های اطراف آن استفاده می کند.

MAN: شبکه شهری

MAN مخفف عبارت Metropolitan Area Network است و گستردگی آن به اندازه یک شهر یا مساحتی بزرگ را در محدوده شهر دارد. Manها امکان وصل شدن به شبکه های بزرگتر مانند اینترنت را فراهم میکنند. برای مثال اتصال شعبات یک موسسه به شعبه‌های دیگر در محدوده شهری و شبکه تلویزیون کابلی نمونه‌ای از شبکه MAN هستند.

در این شبکه تعدادی lan با یک شریان اصلی مانند فیبر نوری به یکدیگر متصل میشوند و اطلاعات در سطوح بالاتر مانند wan انتقال داده میشود.قیمت این نوع شبکه نسبت به wan  ارزان تر است؛ سرعت  man نسبت به wan بیشتر می‌باشد.

Types of Computer Network: LAN, MAN, WAN and PAN - Tutorial And Example


WAN: شبکه گسترده

WAN مخفف عبارت Wide Area Network است. همان طور که از نام این شبکه مشخص می باشد در این مدل شبکه فاصله بین سیستم‌ها می تواند زیاد هم باشد به طوریکه میتوان چندین دستگاه را از سراسر جهان به یکدیگر متصل نمود. اینترنت نیز، یک شبکه گسترده می باشد که سرتا سر کره زمین را فرا گرفته است. شبکه ون از لحاظ جغرافیایی شامل مجموعه ای از لن های پراکنده است. یک دستگاه شبکه به نام روتر، LAN ها را به یک WAN متصل می کند.

 WAN: شبکه گسترده انواع شبکه های کامپیوتری

انواع دیگر شبکه های کامپیوتری

در حالی که LAN و WAN تقریباً محبوب ترین ها از بین شبکه های ذکر شده هستند، ممکن است شما برای استفاده به این شبکه ها نیز مراجعه کنید:


WLAN: شبکه بی‌سیم

LAN مبتنی بر فناوری شبکه بی سیم (Wi-Fi).

Wireless Local Area Network: انواع شبکه های کامپیوتری


CAN: شبکه دانشگاهی

شبکه ای که چندین LAN دارد اما از یک MAN کوچکتر است، مانند دانشگاه یا محیط های تجاری محلی.

Campus Area Network: انواع شبکه های کامپیوتری


PAN: شبکه شخصی

شبکه ای که یک فرد را احاطه کرده است و برای آن فرد است. PAN بی سیم (WPAN) ممکن است بین دستگاه های بلوتوث ایجاد شود.

Personal Area Networkانواع شبکه های کامپیوتری


SAN: شبکه ذخیره‌سازی

 سرورها را از طریق فناوری مانند فیبر به دستگاههای ذخیره داده متصل می کند.

Storage Area Network انواع شبکه های کامپیوتری

System Area Network:

(همچنین به آن شبکه ناحیه Cluster یا CAN نیز گفته می شود): رایانه های با کارایی بالا و دارای اتصالات پر سرعت را در پیکربندی خوشه پیوند می دهند.

سعی کردیم در این مقاله تقریبا مهم ترین شبکه های کامپیوتری را شرح دهیم و موارد استفاده آن ها را برایتان بازگو کردیم. در صورت وجود هرگونه سوال می توانید از پشتیبانان آنلاین ما کمک بگیرید.

 

 

 

 

  1.